Kipugogószervíz avagy beszéljünk a végekről.

A hazai helyzet nem túl rózsás, mondja Dr. Rozsos István szeretünk ülni- sokat ülni- különösen a pandémia hozta meg a kedvünket ehhez.

Míg régebben csak a sofőrök, kismamák, ülő munkát végzők vitték magukkal a jól ismert ülőgyűrűt a munkahelyükre, ma már az irodákban mindenütt megtalálni a különböző„segédeszközöket”.

A kérdés csupán annyi, mikor jár le ezeknek is a garanciája? Mikor kell már az ülőgyűrű keresése helyett az orvos számát tárcsázni?

A proktológia a sebészet egy olyan speciális szakterülete, amely a végbél betegségeit vizsgálja és kezeli. Ide tartoznak a végbél körüli bőr különböző gyulladásai, a végbél jó –és rosszindulatú daganatai, illetve az aranyerek gyulladásos betegsége is. – Ha valakinek székelés közbeni fájdalma van, vérzést, viszketést tapasztal, kitüremkedést észlel, akkor proktológia vizsgálatra van szüksége. A panaszok többségét aranyér gyulladás okozza, de állhat a háttérben sipoly vagy végbélrepedés is. Sajnos az emberek többsége nincsen tisztában azzal, hogy az aranyér betegség bizonyos esetekben egy sokkal nagyobb probléma tünete is lehet, ezért gyakran önmagukat próbálják gyógyítani különböző házi praktikákkal és a reklámokból ismert termékekkel. Ezzel heteket, hónapokat is eltöltenek. Lehet, hogy sikerül is többé-kevésbé megszüntetni a tüneteket, de az okokat sok esetben nem, vagyis megmarad az alap probléma. Az aranyeresség alapvetően egy jóindulatú betegség, de sokszor részbetegségként jelenik meg, ezért nagyon fontos, hogy merjen mindenki szakorvoshoz. A nagy fokú fájdalom és a véres széklet az, ami már általában annyira megriasztja a betegeket, hogy hajlandóak segítséget kérni. Nem érdemes ezt megvárni, már a végbél környéki diszkomfort érzés esetén is az orvos jusson először eszünkbe, mert itt is igaz, hogy idővel visszafordíthatatlan lesz a folyamat és nem ússzuk meg kisebb beavatkozással, hanem szükség lehet műtétre is.

Érthető módon sokan szoronganak a vizsgálattól, de kellő relaxációval, ellazulással fájdalommentes. A szakorvos szerint a legelső alap proktológiai vizsgálat alkalmával különösebb előkészületre nincs szükség. Javasolt székletürítés után jönni és a helyi higiénia ezen a területen is nagyon fontos. A terület tisztítására a langyos vízzel történő tusolás a legmegfelelőbb. – A vizsgálat során feltérképezzük a beteg kórelőzményét, betegségeit, tüneteit, majd a részletes fizikális vizsgálattal folytatjuk. A végbél vizsgálata három részből áll. Először megnézzük a végbél környékét, hogy kívülről látunk-e elváltozást, majd a kézzel történő vizsgálat következik, végül anoscoppal a végbél belső részét vizsgáljuk, melynek során a nyálkahártya eltérései is láthatóak. Az anoszkóp egy 6-8 cm hosszú átlátszó műanyag eszköz, mely a végbél belső vizsgálatát teszi lehetővé – osztja meg velünk a vizsgálat menetét Dr. Vadász Gergely

 

Az aranyeresség okai és kezelési lehetőségei

De mi is az az aranyeresség? – kérdezzük Dr. Gadácsi Melinát. Az aranyerek a végbélnyílásban elhelyezkedő érpárnák, amelyek azt a funkciót szolgálják, hogy a végbél környéke jól zárjon. Ha ezek az erek kitágulnak, megnyúlnak, akkor jelentenek problémát. Az aranyerek a normális anatómiai részét képezik a végbélnek. Az aranyerek tágulása az amit a köznyelvben aranyerességnek hívunk és önmagában még nem feltétlen betegség, többnyire nem fáj, kellemetlen és vérzik. Az aranyeres gyulladás ellenben fájdalmas tud lenni. Az aranyerességet okozhatja székelés közbeni erőlködés, és az olyan helytelen táplálkozás, mint a kevés folyadékbevitel, fűszeres ételek fogyasztása, továbbá nagy szerepet játszik benne a túlsúly és a kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások is – magyarázza a szakorvos. A terápia mindig egyéni, nagyban függ a helyzet súlyosságától és a pácienstől

Kismamák és az aranyér

A várandósság gyakran kéz a kézben jár az aranyerességgel. – Leginkább a harmadik trimeszterben több tényező is elősegíti ennek kialakulását. A fejlődő magzattal a méh nagy súllyal nehezedik a kismedencére, így egyre nagyobb nyomást gyakorol a végbél érhálózataira is, ami pangást okozhat. Emellett az anyaméh véráramlása olyan bőséges, mely az aranyeres hálózatot is túlterhelheti. Ez kedvez az aranyerek kitágulásának és a gyulladás kialakulásának, amit tovább fokozhat a terhesség idején gyakori székrekedés, illetve a szülés alatti hasprés is. A kismamáknak azonban korlátozottabbak a lehetőségeik a gyógyszeres kezelések terén, ezért itt a gyógyszeres terápia kiegészítésként van jelen és az életmódbeli változtatásokat ajánljuk. Rostdús táplálkozás, sok folyadék, egy kis mozgás és intimtorna. A prevenció a babatervezés előtt éppen ezért nagyon fontos! Aranyér gyulladásra hajlamos hölgyek mindenképpen keressenek fel proktológust még a babatervezés előtt és kérdezzék meg mit tudnak tenni a megelőzés érdekében – javasolja Dr Rozsos István, aki gyakorta találkozik a vénás panaszokkal hiszen azok kötőszöveti gyengeségként a lábon ugyanúgy megjelennek.

GYOPÁR S3 ülőgyűrű, amely tehermentesíti a kritikus területet.

 

Cég neve: OBOLER-Med Kft.
Székhely és Telephely: 7625 Pécs, Tettye utca 40.
Adószám: 2571990-1-02
Cégjegyzék száma: Cg.02-09-082382

 

Adatkezelési tájékoztató

THÉTA Egészségközpont
Nyitva tartás

Hétfő - Péntek: 08:30-18:00
Szombat - Vasárnap: ZÁRVA

Címünk

7625 Pécs, Tettye utca 40.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Weboldalunk Ön általi használatával kapcsolatos információkat megosztunk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is. View more
Elfogadom